Botoxul la 20 de ani: prevenție sau influența mediului ?

Suntem bombardați zilnic de o mulțime de imagini perfecte – campanii publicitare agresive, poze retușate pe Instagram ori videoclipuri filmate cu filtre speciale pe YouTube.

Toată lumea vrea să aibă o imagine cât mai aproape de perfecțiune.  În aceste condiții, numărul  persoanelor  de 20 de ani care apelează la procedurile cosmetice a crescut dramatic, iar botoxul este una dintre cele mai populare și controversate opțiuni.

Deși ca medic eu recomand la 20 de ani mai degrabă îngrijirea pielii cu ajutorul produselor specifice fiecărui tip de piele și protecție cu creme cu SPF, pot să apară și excepții.

Există situații în care poate moștenirea genetică a pus o pacientă în situația în care pielea prezintă deja semne de imbatranire înca din a doua decada. Dacă s-a exagerat cu expunerea solară, poate pacienta fumează iar expresiile faciale – încruntarea de exemplu, a produs linii între sprâncene sau riduri în jurul ochilor ca urmare a unui ten cu pielea foarte subțire sau afectat de stres, se pot lua în calcul injecțiile cu botox.

Există o foarte fină linie de demarcație între o îmbunătățire a aspectului tenului și realizarea unei proceduri cosmetice mai devreme decât este cazul.

E adevărat, botoxul poate preveni îmbătrânirea

Dacă tratamentul cu Botox începe timpuriu- în jurul decadei a 2-,  și dacă intervențiile sunt realizate în mod corect, este necesară o cantitate mult mai redusă de produs injectat, pentru a obține efectul scontat.

Cu toate acestea, pacientele tinere nu trebuie să uite că o față tânără se mișcă, este expresivă, ne ajută să transmitem emoții, așa că recomand doze reduse de Botox, aplicate foarte precis cu ajutorul micro-injecțiilor în zona frunții, sprâncenelor și în doze extrem de mici în jurul ochilor.

Ca exemplificare – un tratament standard înseamnă că se injectează 4-6 puncte – microinjecții- la nivelul frunţii, 3-5 puncte la nivelul ridului dintre sprâncene şi 2-3 puncte pentru ridurile din jurul ochilor.

În  ceea ce privește vârsta minimă pentru un astfel de tratament, FDA (Food and Drugs Administration din SUA- cea mai severă autoritate care opinează asupra unor medicamente sau proceduri din lume) a

considerat tratamentul cu Botox pentru reducerea ridurilor adecvat pentru pacientii cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani. Tratamentul cu Botox al altor afecțiuni medicale, cum ar fi hiperhidroza (transpirația excesivă) ar putea fi urmat și de  pacientii cu varsta sub 18 ani.

Când este injectată în muşchi, toxina botulinică are un efect local. Aceasta blochează temporar transmiterea impulsurilor nervoase de la nervii faciali către muşchii din zona în care a fost injectată. Muşchii faciali se relaxează, iar mişcările de expresie nu mai scot în evidenţă ridurile. Pe măsură ce mușchii nu se pot contracta, ridurile de la suprafață se estompează. Initierea  injectiilor cu Botox inainte ca ridurile să apară în mod proeminent, poate ajuta la prevenirea formării ridurilor mai profunde.

Toxina botulinică poate șterge în multe cazuri ridurile orizontale ale frunții, ridurile dintre sprâncene, ridurile de la colțurile ochilor, ridurile verticale ale buzei superioare, ridurile de la nivelul gâtului și poate lifta trăsăturile feței – acolo unde este necesar.

Efectul în timp

Toxina are acţiune de lungă durată, dar reversibilă. Efectul se instalează la 3-5 zile şi este maxim la 2-4 săptămâni. Uneori, se recurge la un retuş după 14 zile de la şedinţa iniţială.

Efectul injecțiilor cu Botox durează între trei și sase luni, asa ca pentru a preveni aparitia ridurilor, sunt recomandate tratamente regulate. Procentul pacienţilor mulţumiţi de botox este foarte mare, mai ales dacă medicul știe să ajusteze doza pentru fiecare. În timp, odată cu repetarea injecţiilor la 3-6 luni, gradul de satisfacţie creşte, mai ales dacă se asociază injecţiile cu acid hialuronic, pentru că se pot obţine rezultate permanente cu eliminarea în totalitate a ridurilor sau reducerea frecvenței injectarilor Botox, deci şi a costului.

Este un tratament sigur

Cercetătorii au concluzionat că este nevoie de 2500 – 3000 de unitati de toxină pentru ca aceasta să fie letală pentru oameni, iar in scopuri cosmetice se folosesc in mod uzual doar 50 – maxim 100 de unități.

Frozen face sau frozen look- este aspectul de față cu trăsături înghețate – efect ce se datorează injectării unei cantități prea mari – asta desigur dacă medicul nu adaptează doza tonusului muscular al pacientului.

Alegerea unui medic estetician cu experienţă este esenţială pentru a stabili așteptări realiste și pentru a evita un rezultat inestetic sau nedorit.

Este bine de știut că ridurile cauzate de arsuri solare și de gravitație este posibil să nu răspundă la tratamentul cu toxină botulinică. În acest caz, există alte tratamente faciale disponibile cu efecte mai bune în această privință, precum: inducția de colagen, mezoterapia sau dermapen.

Reacții adverse

Efectele adverse pot fi roşeaţă locală, echimoză, tumefacţie, durere de cap, simptome de răceală, greaţă, toate acestea au durată limitată, de câteva ore sau câteva zile. Alte efecte secundare care pot apărea în urma folosirii acestei substanţe (asimetrie a buzelor, pleoape căzute şi leziuni) sunt rezultatul injectării incorecte a botoxului.

Atenție!

Există medicamente şi substanţe care pot interacţiona cu toxina botulinică, de exemplu anumite antibiotice.

Contraindicațiile administrării de toxină botulinică

  • persoanele care suferă de boli neurologice sau care prezintă alergii la una din componentele utilizate nu trebuie să utilizeze toxină botulinică.
  • femeile care sunt însărcinate sau alăptează nu pot beneficia de acest tratament.

Este interzis ca timp de 2 săptămâni după injectare să vă masați zona injectată ; 24 de ore dupa injectare  să nu aplicati fond de ten sau machiaj pe zona tratată ; să nu  faceți saună sau baie lungă fierbinte. Puteți să faceți un duș scurt, obișnuit.

Disclaimer

Toate materialele de pe blog sunt destinate furnizării de informații celor interesați. Acestea insă nu inlocuiesc un consult medical, nu furnizează un diagnostic sau indicații de tratament. Pentru un diagnostic corect și complet al unor posibile  probleme medicale, va rugăm să vă adresați unui medic înainte de a iniția orice demers terapeutic. În analiza unor aspecte legate de dermatoestetică vă recomandăm să apelați la un consult medical de specialitate.

 
Shopping Cart