Ce trebuie să știi despre peelingul chimic

Numele procedurii vine din limba engleză – to peel înseamnă a decoji, a îndepărta coaja de pe ceva. Ca termen medical, peelingul este o procedură prin care se îndepărtează straturile superficiale ale epidermei în mod controlat, iar cu această ocazie se atenuează mici imperfecțiuni- riduri superficiale, pete de suprafață iar pielea își recapătă aspectul catifelat. Există și afecțiuni dermatologice care se pot trata prin peeling chimic: acnee, melasmă, hiperpigmentări postinflamatorii, veruci plane, keratoze seboreice mici şi multiple, lentigine.

Peelingul se poate aplica nu doar pe față ci și pe  alte zone ale corpului în care se resimte  nevoia unei regenerări mai accentuate a pielii .

Se recomandă ca peelingul să se efectueze toamna sau iarna, datorită acțiunii mai reduse decât vara a acțiunii rezelor UV. Este bine să consultați un medic dermatolog, care vă va recomanda tipul de peeling potrivit pentru pielea dumneavoastra, și vă va sfătui ce alte măsuri, în afara de obligatoria crema cu ecran SPF, să mai aplicați.

Există multe tipuri de peelinguri, clasificate fie după nivelul de profunzime fie după metodele folosite – mecanice sau chimice. Cel mai des utilizat este peelingul chimic,

In acest articol veți afla

1. Care sunt tipurile de peeling chimic

2. Cum se desfășoară un tratament de peeling chimic

3. Cum păstram cât mai mult rezultatele după un peeling chimic

1. Tipurile de de peeling chimic

Peelingurile chimice folosesc substanțe din categoria acizilor cu caracter decapant – adică din categoria celor care îndepărtează straturi de celule, ca vopseaua de pe o suprafață. Concentrațiile diferite și tipurile diferite de acizi impart peelingurile în ușoare, medii și profunde.

  • peeling-urile ușoare  folosesc  acizi  compatibili cu pielea, cu o concentrație de până la 15 %
  • peeling-urile medii folosesc  acizi  compatibili cu pielea, cu o concentrație 20- 25%
  • peeling-urile profunde folosesc acizi cu o concentrație de peste 30% .

În majoritatea situațiilor peelingul se efectuează în asociere  cu alte tratamente, după o schemă stabilită de medicul dermatolog, în funcție de rezultatele urmarite, (luminozitate, fermitate, rejuvenare intensivă, etc). Anterior tratamentului medicul trebuie să știe despre toate medicamentele posibil fotosensibilizante pe care le-ați luat și care pot impacta rezultatul final

  • Peelingul superficial este recomandat în cazul pacienților cu piele sensibilă și se realizează cu acizi în concentrație redusă.Această variantă dă rezultate în tratarea liniilor fine, a petelor pigmentare, a cicatricilor cauzate de acnee şi a pielii uscate. Acidul aplicat pe față elimină structurile deteriorate de piele prin decojire. Acest tratament stimulează  producerea de colagen şi elastină la nivelul dermei.
  • Peelingul mediu, recomandat pentru cicatrici post acnee sau melasmă se practică folosind acizi proveniţi din fructe, care contribuie la o descuamare semnificativă a pielii, producând refacerea acesteia în timp de 6 zile.
  • Peelingul profund se folosește pe riduri sau urme mai adânci, unde pielea trebuie să se regenereze în profunzime. Peeling-ul profund pătrunde în straturile profunde ale pielii, de aceea trebuie realizată exclusiv sub supraveghere medicala în cele mai multe cazuri sub anestezie  iar timpul de refacere dureaza una doua săptămâni .

2. Cum se desfășoară un tratament de peeling chimic

După curățarea zonei ce urmează să fie tratată și eventual a unei crème anestezice  se aplică substanța, acidul dedicat tratamentului .  Durata aplicării diferă de la un tratament la altul sau de la o substanță la alta.

Imediat după efectuarea peelingului, pielea tratată se poate  înroşi, poate să usture sau să apară un ușor edem ori senzația de piele ”care ţine”.  Astfel de simptome pot persista pentru câteva zile. Pentru atenuare se recomanda de medic aplicarea unor creme speciale, adaptate tipului de ten.

Etapa de exfoliere efectivă apare în câteva zile iar gradul în care pielea se exfoliaza e diferit în funcție de tipul de tratament si tipul de produs- de la o exfoliere ușoară imperceptibilă la una vizibilă puternic. De exemplu , în cazul peelingurilor superficiale (cu acid salicilic, mandelic, sau tricloracetic de concentraţie mică) nu e necesară pauza de la activitățile zilnice, iar recuperarea durează cam  4-5 zile. Peelingurile combinate, cele cu  acid tricloracetic TCA 30-35%, necesită în general o perioadă de recuperare de 3-7 zile, timp în care exfolierea poate fi destul de accentuată.

3. Cum păstrăm cât mai mult rezultatele unui tratament prin peeling chimic ?

Tratamentele efectuate la clinică reprezintă un prim pas esențial în rezolvarea problemelor tenului, dar pentru a păstra rezultatele obținute se impune folosirea în rutina de îngrijire a cremei cu SPF, acest produs ignorant din păcate în îngrijirea tenului .

După peeling este obligatorie aplicarea zilnică de cremă emolientă, intens hidratantă şi proepitelizantă (adică a unei crème ce ajută vindecarea)  din prima  zi a efectuării procedurii estetice, până când pielea tratată s-a vindecat complet. Această cremă se alege în funcţie de tipul tenului, după un consult dermatologic atent.
În perioada post peeling este OBLIGATORIE fotopprotecţia, -crema cu SPF 50 – permanent.

Contraindicaţii pentru peeling chimic

Trebuie avut în vedere că similar oricărui tratament , peelingul chimic are și contraindicații.   Nu este recomandat peeling-ul chimic în caz de: alergii substanţele chimice folosite, alergii la anestezic( unde e cazul),  insuficiență renală sau hepatică, boli sistemice decompensate, sarcină ori alăptare.

Disclaimer

Toate materialele de pe blog sunt destinate furnizării de informații celor interesați. Acestea insă nu inlocuiesc un consult medical, nu furnizează un diagnostic sau indicații de tratament. Pentru un diagnostic corect și complet al unor posibile  probleme medicale, va rugăm să vă adresați unui medic înainte de a iniția orice demers terapeutic. În analiza unor aspecte legate de dermatoestetică vă recomandăm să apelați la un consult medical de specialitate.

Shopping Cart