De ce (costă atât de mult) să te vopsești la un profesionist?

”Rezultate ca la salon la tine acasă”. Pe bune?

Zilele trecute eram impreuna cu unul dintre colegii mei intr-un training, cu un grup de 20 de coafori, unde discutam despre colorarea parului. Inevitabil, am ajuns la unul dintre subiectele arhidezbatute de fiecare data: vopsitul parului acasa vs la salon, diferentele dintre vopselele profesionale si cele din mass market si toate situatiile pro si contra care apar in acest context.

Stiu ca, in teorie, cam toata lumea este de acord ca o vopsea profesionala aplicata intr-un salon specializat are rezultate incomparabile vopselei de la supermarket aplicata acasa, de o prietena (sau chiar…autoaplicata ). In practica, insa, impresia ca ”poti obtine rezultate ca la salon la tine acasa” J este foarte des folosita in marketing si ”cumparata” cu usurinta de clienti.

De ce?

Unul dintre principalele motive il reprezinta banii: la salon lasi cateva sute de lei bune pentru un vopsit, versus cativa zeci de lei atunci cand alegi sa te vopsesti acasa.

Un al doilea motiv il reprezinta experientele negative avute la salon  si frica ca nu o sa iasa ceea ce iti doresti (si mai dai si o gramada de bani! J). Pentru ca da, nu oricine practica aceasta meserie este si profesionist cu adevarat, din pacate…

Iar un al treilea argument este faptul ca nu ai gasit inca un coafor cu care sa rezonezi pe deplin, care sa simti ca te intelege si care sa iti transmita siguranta ca de fiecare data ”va face minuni” cu parul tau..

Toate aceste motive au, insa, in spate aceeasi cauza:

educatia insuficienta (legata de acest subiect, evident J ), atat a clientului, cat si a ”profesionistului”.

Astfel, din lipsa de suficiente cunostinte, clientul nu intelege de ce costa de poate de zece ori mai scump la salon un serviciu pe care il poate face si singur, acasa. Si tot din lipsa de suficiente cunostinte, nu orice coafor este si profesionist…

Este nevoie de cursuri de specialitate si de invatare continua in acest domeniu, pentru a putea pune un diagnostic profesional si a obtine acele rezultate wow la care se asteapta clientul. Ori, toate acestea nu sunt ieftine, nici ca timp si nici ca bani. Plus, o vopsea profesionala pentru salon costa si de cateva zeci de ori mai mult decat una din mass market.

Diagnosticarea tipului de par

Asadar, stim de unde apar diferentele de cost si…experientele negative si neincrederea clientilor.

Acum sa explic mai bine ce face (sau ar trebui sa faca) un coafor profesionist si o vopsea profesionala ca sa se poata numi astfel si sa motiveze de ce ”costa, dar merita” sa alegi aceasta varianta:

Pentru a putea pune un diagnostic profesional si a face alegerea potrivita pentru fiecare client, un specialist in colorare trebuie sa poata identifica:

 • culoarea naturala a parului,
 • culorile si reflexele existente pe tot parul,
 • starea parului,
 • elasticiatea,
 • porozitatea,
 • tipul de par,
 • grosimea,
 • densitatea,
 • textura parului,
 • starea scalpului si eventualele iritatii si sensibilitati.

Este nevoie de acest diagnostic pentru alegerea produsulelor de colorare potrivite care, spre deosebire de vopseaua din comert, sunt special create pentru fiecare dintre aceste particularitati in parte. De retinut ca experienta coloristului este esentiala deoarece aceeasi combinatie de produse pentru colorare, oricat de profesioniste ar fi, are rezultate diferite in functie de particularitatile fiecarui tip de par in parte (deci…diagnostic bun! J )

Stiu, este o intreaga stiinta in spate, care incepe insa cu ”intelegerea” firului de par si a structurii lui:

Tipuri de colorare

Ce se intampla insa cu parul nostru atunci cand aplicam o “vopsea”pe el? Depinde de tipul de colorare ales:

 1. Colorare Semipermanenta

Este cel mai soft sistem de colorare. Are capacitatea sa dea un usor reflex parului, fara a-i deschide insa culoarea. Are o rezistenta relativ redusa (intre 2-8 samponari, in functie de produs), dupa care parul ar trebuie sa revina la culoarea lui naturala.  De ce spun ”ar trebui”? Pentru ca nu toate vopselele din magazin sunt ceea ce par a fi. Un produs de acest gen ar trebui sa fie o crema care se aplica direct pe par si care sa nu contina niciun agent alkalin*, pentru a nu putea oxida pigmentul natural al parului. In realitate insa, nu e intotdeauna asa.

 1. Colorare Demi-permanenta

Este o colorare oxidativa – adica este formata din doua componente: pigment si activator**. Ea are capacitatea sa intre in firul de par atat in cuticula cat si in cortex, dar fara sa afecteze pigmentul natural al parului. Nu poate deschide culoarea parului, ci doar sa ofere reflex, ton pe ton, sau o inchidere a culorii. Are o rezistenta mai mare in timp – intre 10-20 de samponari, in functie de produs.

 1. Colorare Permanenta

Este numita ”culoare permanenta” pentru ca provoaca o schimbare permanenta in firul de par, adica schimba pigmentul natural cu cel artificial si parul vopsit nu va mai reveni niciodata la culoarea naturala. Este o colorare formata din minim 2 componente – crema coloranta si activator**. Poate deschide culoarea parului cu pana la 4-5 tonuri datorita agentului alkalin* si al activatorului**.

 1. Decolorare

Este un sistem care scoate pigmentul din firul de par lasand in urma un fond de decolorare. In functie de pigmentii existenti in par, culoarea finala poate fi pe o paleta de la rosu – aramiu – galben pentru parul natural, si o multitudine de reflexe pe parul colorat. Decolorarea poate deschide culoarea parului natural cu pana la 9 tonuri. iar parul colorat il deschide in functie de cat de suprapuse sunt culorile anterioare si ce tip de pigmenti au fost folositi.

Aici, insa, vreau sa fac doua observatii:

 • daca parul a fost vopsit cu henna sau vopsele pe baza de oxizi metalici, sunt toate sansele sa nu mai poata fi scoasa culoarea din par decat prin tuns sau… cu timpul. De ce? Pentru ca oxizii metalici formeaza in jurul parului un scut metalic care nu permite parului sa isi mai modifice structura.
 • daca in par exista culori fashion/ intense obtinute din pigmenti directi,acestea nu pot fi indepartate din par decat daca au in gama lor un color remove; decolorarea nu va face altceva decat sa intensifice culoarea.

*Agentul alkalin este un compus care, in reactie cu peroxidul din activator, creeaza un mediu in care cuticula parului se deschide si permite culorii sa oxideze pigmentul natural si sa il inlocuiasca cu pigment artificial.

Agentul alkalin poate fi amoniac NH3 sau MEA monoetanolamina, ambele ingrediente fiind de origine naturala.  Diferenta majora intere ele: amoniacul este sub forma de gaz si este volatil – se evapora in aer in timpul procesului -avand o capacitate de deschidere mai mare, iar MEA este sub forma de lichid si nu se evapora – avand o capacitate de deschidere mai mica .

Vopselele permanente clasice sunt numite ”vopsele permanente oxidative cu ammoniac”.

”Vopselele permanete fara ammoniac” sunt cele care au in compozitie MEA.

**Activatorul este o crema care contine peroxid si, prin reactia cu agentul alkalin ,creeaza mediul pentru deschiderea cuticulei si permite culorii sa oxideze pigmentul natural si sa il inlocuiasca cu pigment artificial.

Activatorul este de mai multe feluri, in functie de compozitia lui chimica, si poate contine o cantitate mai mica sau mai mare de peroxid. El este numerotat in Volume sau Procente (5 volume sau 1,5%

 mergand pana la 40 volume sau 12%.)

Am incercat sa simplific toate aceste informatii, insa cred ca este evident acum ca o vopsea pe care o iei de pe raft din supermarket, in timp ce mai cumperi si cartofi si portocale, nu poate fi personalizata si,evident, exista foarte mari sanse sa nu obtii ceea ce arata pe cutie. Vopseaua din magazin are o compozitie standard si un oxidant predefinit, astfel incat sa se asigure ca functioneaza, intr-o oarecare masura, la majoritatea oamenilor.

In schimb, pentru a obtine rezultate personalizate pentru fiecare client/tip de par in parte, este nevoie de un mix excelent intre un profesionist bine pregatit si niste produse de colorare atent alese. Iar asta da, costa mai mult.

In final insa, alegerea iti apartine. Daca merita sau nu, depinde de fiecare in parte. Eu iti mai spun doar atat:

Daca esti din Cluj, te asteptam cu drag pentru un diagnostic si o consultatie profesionala in salonul nostru pentru a testa o experienta profesionista.

Daca esti din orice alt oras, iti recomand sa cauti un salon/specialist si ”sa te lasi pe mana lui”, inainte de a decide daca merita sau nu sa platesti mai mult pentru a obtine un stil care sa te reprezinte.  😉

Disclaimer

Toate materialele de pe blog sunt destinate furnizării de informații celor interesați. Acestea insă nu inlocuiesc un consult medical, nu furnizează un diagnostic sau indicații de tratament. Pentru un diagnostic corect și complet al unor posibile  probleme medicale, va rugăm să vă adresați unui medic înainte de a iniția orice demers terapeutic. În analiza unor aspecte legate de dermatoestetică vă recomandăm să apelați la un consult medical de specialitate.

Shopping Cart