Dermatita iritativă – efect al al produselor inadecvate aplicate pe scalp

Dermatita iritativă de contact poate apărea la toate persoanele, din cauza proprietăţilor iritante ale unei substanţe. Dermatita alergică de contact apare numai la anumite persoane, la cele predispuse la reacţii alergice. Fiecare dintre noi poate reacționa diferit atunci când intră în contact cu o substanță. În cazul pacienților care au predispoziție alergică, are loc un răspuns imun celular împotriva alergenului iar în cazurile despre care vom discuta noi – vopseaua de păr –acest răspuns  va determina o reacție inflamatorie la locul de contact.

Odata cu cresterea frecvenței utilizării vopselei de păr a crescut și numărul reacțiilor alergice la aceasta. Cea mai iritantă substanță chimică, din compoziția vopselei, ce determină reacții alergice este para-fenilendiamina. Aceasta se gasește în mai mult de două treimi din vopselele de păr permanente de pe piață și se adaugă în compoziția produselor colorante deoarece pătrunde în structura firelor de păr și a foliculilor. Aceste caracteristici fac din para-fenilendiamina un generator de reactii alergice. Din acest motiv, unele tari din Europa, precum Germania, Franta sau Suedia, au interzis substanța.
Folosirea produselor pentru colorarea părului  a crescut vertiginos in ultimii 20 de ani la nivel mondial  în cazul femeilor darf mai ales  în cazul barbaților (utilizatorii bărbați sunt cu 25 % mai multi ca acum 20 de ani).
Au crescut însă și cazurile în care folosirea făra efectuarea unui test alergic în prealabil (patch test)  a avut consecințe nefaste. Cel mai mediatizat caz a fost al unei britanice, Julie McCabe care a decedat în anul  2012 după o perioadă îndelungată de comă. Femeia de 39 de ani, mama a doi copii, a făcut o reacție alergică extrem de puternică la un produs de colorare a părului. Imediat după utilizarea vopselei de păr, Julie McCabe nu a mai putut respira și a intrat în coma.

Deși astfel de cazuri extreme sunt foart rar întalnite, este bine să testăm produsele înainte de a le folosi și să citim cu atenție pașii de urmat pentru efectuarea  testelor și prima utilizare a produsului. Cel mai sigur ar fi sa va vopsiti parul intr­-un salon specializat, dupa o testare prealabila. Toate pliantele ce însoțesc astfel de vopsele trebuie să conțină informatii despre testarea și utlizarea produselor și să atragă atenția asupra unor posibile reacții alergice.

În ordinea inversă a frecvenței apariției reacțiilor alergice, tipurile de colorare a părului sunt

 • Cu risc redus de reacții alergice – vopsirea temporară – cu șampoane, spume, spray-uri – efectul se îndepărtează ușor după prima spălare
 • Cu risc mediu de reacții alergice –vopsirea semipermanentă – produse fara amoniac dar pt care culoarea rezistă maxim 4-8 spălări. Reținem însă ca unele produse din această categorie conțin totuși P – Phenylendiamine ( PPD )
 • Cu risc mediu/crescut de a genera reacții alergice –vopsirea permanentă

În acest articol veți afla

 1. Care sunt simptomele alergiei la vopseaua de păr
 2. Cum se trateaza alergia la vopseaua de păr
 3. Cum se pot evita reacțiile alergice la vopseaua de păr
 4. Simptomele alergiei la vopseaua de păr

1. Care sunt simptomele alergiei la vopseaua de păr

Cele mai frecvent întâlnite simptome ale alergiei la vopseaua de păr sunt dermatita de contact (o iritare roșiatică, însoțită de o senzație de mâncărime) și apar cel mai des pe față urechi si gât. Erupțiile pe scalp nu sunt atat de comune, datorita grosimii pielii din aceasta zonă. O altă reacție posibilă este inflamarea feței cu edem al buzelor si ochilor.

În funcție de reacția fiecarui organism, simptomele alergiei la vopseaua de păr variază de la  eritem până la edem masiv, care poate cuprinde fruntea şi zona din jurul ochilor.

Leziunile pot apărea imediat după aplicarea vopselei sau la câteva ore, mai rar la 1-2 zile. În faza cronică, pacienţii se confruntă cu un eritem difuz care evoluează spre îngroşarea pielii. În ambele cazuri, dar mai des în faza acută, leziunile sunt însoţite de  disconfort şi se pot complica cu infecţii cutanate. Ca durată, reținem că  simptomele pot persista zile sau chiar săptămâni după utilizarea vopselei buclucașe.

2. Cum se tratează alergia la vopseaua de păr

Ca primă măsură, tratamentul presupune îndepărtarea alergenului. În funcţie de simptome, se folosesc antihistaminicele, corticoizii pe cale generală şi locală, iar în cazul complicaţiilor infecţioase, antibioticele.

Dacă reacția alergică  este una mai puțin dură sau se limitează la o zonă mica ( de exemplu cineva a vrut sa își coloreze sprâncenele ) se pot utiliza corticosteroizii topici, sub forma de crema. Totusi, corticosteroizii topici trebuie folositi cu mare grijă în zona facială, tinând cont de posibilele reacții adverse.

Pentru reacții alergice severe la vopseaua de păr, cel mai indicat tratament este administrarea corticosteroizilor sistemici.

Ulterior, după  ce se determină ce substanță a generat reacția alergică,  o persoana poate folosi o altă vopsea de păr, ce nu conține substanța respectivă, pentru a-și colora în continuare părul .

3. Cum se pot evita alergiile la vopseaua de păr

Ca în fiecare situație, și aici este mai ușor de prevenit apariția unei reacții alergice, decât de îndurat efectele negative. Precauțiile minime de avut în vedere  sunt.

 1. Citiți cu mare atenție instrucțiunile de folosire si termenele de valabilitate. Nu folosiți produse cu termen expirat ori care prezinta semne ca nu au fost inchise etans.
 2. Testați produsul pe o porțiune mica de piele, înainte de a-l aplica pe tot scalpul. Un astfel de test – numit patch test se face ușor punând o cantitate mică de vopsea fie in spatele urechii fie pe partea internă a brațului lângă Se lasă să se usuce iar apoi locul se șterge. Dacă apare pe piele orice iritatie, atunci nu se va utiliza produsul. De avut în vedere că vopseaua are în general un mix de două soluții care trebuie amestecate inainte de a realiza testul.
 3. Dacă aveți posibilitatea, apelați la un test clinic (dermatologic) pentru alergie. Principalele substante chimice din vopseaua de păr care cauzeaza reacții alergice sunt cunoscute de  specialisti si se pot testa.
 4. Dacă proporția de fire albe vă permite, optați pentru vopsele nepermanente , care conțin cel mai mic procent de substanțe iritante. Expunerea excesivă la vopsea poate determina în timp ca părul să devină uscat , aspru și casant

4. Simptomele alergiei la vopseaua de păr

Dacă în timp ce se aplică vopseaua apare senzația de arsură sau disconfort, simțiți mâncărime sau vă înroșiți, vopseaua trebuie îndepărtată imediat

 1. Nu aplicați vopsea de păr dacă sunteți alergică în general sau dacă aveți astm bronșic, ori în cazul în care aveți leziuni pe pielea capului, mătreață ori dermatita seboreică
 2. Evitați aplicarea vopselelor de păr în primul trimestru de sarcină
 3. Nu combinați mai multe tipuri de tratamente agresive cu firul de păr în cadrul aceleași sedințe de styling

Dacă totuși decideți să vă vopsiți părul acasă, deși recomandarea mea este ca vopsirea să o faceți la salon,  când citiți prospectul  unor produse pentru colorarea părului, acordați atenție ingredientelor de mai jos:

PPD – P- Phenylendiamine – principalul iritant din vopselele de păr. Substanța are efecte  negative asupra sistemului imunitar, nervos , respirator, ficat și rinichi . Este cel mai toxic produs chimic din compoziția vopselelor de păr. PPD determină o sensibilizare  iar reacțiile alergice pot include și dificultăți în respirație , care pot deveni fatale .

Amoniac –  iritant pentru piele, ochi și sistemul respirator, poate determina astm și dificultăți în respirație .

Persulfații  – substanțe din produsele de decolorare – extrem de toxice

Cobalt – prezent în majoritatea compozițiilor vopselurior  închise la culoare, poate determina reacții alergice puternice

Acetatul de plumb este ingredientul activ care se află în produse graduale de obținere a culorilor închise – substanță consderată toxică.

Știm că un păr sănătos și îngrijit este un element care ne sustine starea de  bine. Dacă ne dorim o anume culoare care sa ne puna în valoare tenul putem opta pentru soluții sigure de colorare. Apelați la un stilist pentru o culaore uniformă și de de durată și citiți cu mare atenție prospectele produselor pe care doriți să le folosiți acasă

Disclaimer

Toate materialele de pe blog sunt destinate furnizării de informații celor interesați. Acestea insă nu inlocuiesc un consult medical, nu furnizează un diagnostic sau indicații de tratament. Pentru un diagnostic corect și complet al unor posibile  probleme medicale, va rugăm să vă adresați unui medic înainte de a iniția orice demers terapeutic. În analiza unor aspecte legate de dermatoestetică vă recomandăm să apelați la un consult medical de specialitate.

Shopping Cart