Laserul – o opțiune în tratarea rozaceei

Intr-o postare anterioară,  am prezentat pe blog definiția rozaceei. Este afecțiunea care face ca micile vase sanguine de pe față să devină vizibile iar fața să aibă mereu o culoare roșiatică. Uneori roșeața e însoțită și de mici pustule care înrăutățesc lucrurile.

Nu am o statisitică exactă a numărului de pacienți din România, dar cei de la rosacea.org- organizația din SUA care oferă resurse pentru cei afectați de această boală, au menționat că în America sunt aproximativ 16 milioane de persoane diagnosticate.

Pe lângă tratamentele topice (aplicarea de crème cu anumite substanțe pe piele), aplicarea obligatorie a cremelor cu SPF și evitarea factorilor declanșatori (alcool, alimente picante, etc),  dermatologii au la indemână metode de tratament cu ajutorul laserului și a terapiilor cu lumină intens pulsată (IPL- intense pulsating light).  Există mai multe tipuri de laser care pot trata  diferite forme ale rozaceei.

Tratamentele țintesc simptome cum ar fi înroșirea sau zonele cu vase capilare vizibile  (teleangiectazii) care apar la unii pacienți cu rozacee.

În acest articol veți afla

  1. Care sunt tipurile cele mai des folosite de lasere pentru tratamentul rozaceei
  2. Care sunt beneficiile și care sunt efectele secundare ale tratamentelor cu laser

Tipurile cele mai des folosite de lasere pentru tratamentul rozaceei sunt :

Puls dye laser (PDL)

Laserul PDL a fost utilizat pentru tratamentul rozaceei din anul 1980 si este recomandat pentru leziunile vasculare cutanate cu calibru mic. O imbunătătire semnificativă in ceea ce privește eritemul si telangiectaziile se obtine dupa 2-4 sedinte de laser.

Acest tip de laser este considerat standardul in tratamentul rozaceei.

Laser ND-YAG

Tratamentele cu laser ND- Yag se aplică și în cazul rozaceei telangiectazica. Acest  tip de laser inchide vasele de sânge dilatate inestetic la nivelul feței.

Laserul CO2 

Acest tip de laser este un laser ablativ fiind recomandat in rozacee pentru   tratarea rinofimei. Rinofima (cresterea nasului) apare in fazele avansate ale rozaceei.

Lumină intens  pulsată  (IPL)

Tratamentele IPL sunt indicate pentru formele granulomatoase de rozacee. Terapia IPL in rozacee este limitată de numărul mare de sedinte necesare si  de beneficiile modeste raportate la numarul de sedinte. Efectul este de reducere a capilarelor dar tratamentul trebuie repetat la anumite intervale de timp care variază în funcție de pacient.

Care sunt beneficiile și care sunt efectele secundare ale tratamentelor cu laser 

Laserul determină coagularea sângelui și iritația peretelui vaselor sanguine mici prin căldură intensă degajată care determină colabarea (închiderea) acestora. În timpul tratamentului este utilizată o lungime de undă prestabilită pentru a ținti și distruge capilarele și vasele sangvine cutanate nedorite, lăsând intacte țesuturile normale din jur. Hemoglobina conținută de celulele roșii din sânge absoarbe energia luminoasă, iar căldura eliberată local determină distrugerea pereților vaselor și coagularea sângelui, strict în regiunile tratate.

Tratamentul este minim dureros, o sedință durează între  15 si 30 de minute iar pacienții își pot relua activitatea imediat  după vizita la medic. Trebuie avut în vedere faptul că tratamentele laser nu se recomandă a se efectua pe perioada verii.

Pentru anumițe persoane, tratamentul cu laser este cea mai bună opțiune deoarece elimină până la 50% iar în anumite cazuri chiar 70% din vinișoarele inestetice de pe față și ameliorează textura pielii în acelși timp.

Dintre efectele secundare, frecvența de apariție cea mai mare este o ușoară înroșire a feței sau a nasului. Aceasta însă dispare după o săptămână sau două.

Alte efecte secundare sunt:

  • iritații
  • senzația de mâncărime
  • senzația de piele care strânge

Toate aceste efecte secundare sunt temporare si trec în câteva zile. Pentru a evita senzația de arsură, medicul este posbil să efectueze un test de toleranță pe o porțiune de piele, înainte de a aplica tratamentul pe întreaga zonă afectată. Acesta va formula și un plan de urmat după tratamentul cu laser, astfel încât rezultatele să se mențină.

Tratamentul cu laser nu este un tratament ieftin, e adevărat. Dar dacă punem în balanță costurile cu testarea mai multor tipuri de creme fără efecte notabile, versus un tratament care redă cuiva încrederea în sine pentru o bună bucată de timp, consider că avantajele sunt evidente.

Disclaimer

Toate materialele de pe blog sunt destinate furnizării de informații celor interesați. Acestea insă nu inlocuiesc un consult medical, nu furnizează un diagnostic sau indicații de tratament. Pentru un diagnostic corect și complet al unor posibile  probleme medicale, va rugăm să vă adresați unui medic înainte de a iniția orice demers terapeutic. În analiza unor aspecte legate de dermatoestetică vă recomandăm să apelați la un consult medical de specialitate.

Shopping Cart