Petele pigmentare ( melasma) cauze și metode de tratament

Petele pigmentare pot avea mai multe tipologii

 • Pistruii (efelide):care se prezintă sub forma unor pete mici  (1-2mm) de culoare galben-brună, localizate  preferențial pe față, umeri, brațe și antebrațe, care apar ca urmare a expunerii la soare, mai ales la persoane cu o piele  deschisă la culoare. Au o puternică determinare genetică și se accentuează după expunere la soare.
 • Hiperpigmentări postinflamatoriideterminate de afecțiuni ale pielii: acnee, dermatite, traumatizare chimică, mecanică, arsuri.
 • Lentigine: macule pigmentare, cu contur clar delimitat, (5-20mm) ce apar atât pe zonele expuse, cât și pe cele neexpuse la soare, dar a căror culoare nu se accentuează după expunerea la soare: lentigo simplex (poate apărea și la copii), lentigo solar (rezultatul acțiunii ultravioletelor solare).
 • Melasma:colorație brun-maronie a pielii care apare exclusiv pe zone fotoexpuse, cu dispoziție de obicei simetrică la nivel facial, preponderent. La femeile gravide poate apărea din cauza dezechilibrelor hormonale  o pigmentare similară melasmei (cloasma gravidică) la nivelul feței, care de multe ori persistă și după naștere.

Pentru că mi-au fost adresate mai multe întrebari despre melasmă, am pregătit câteva informații care să răspundă acestor intrebări. Această afecțiune reprezintă o hiperpigmentare dobandită a zonelor mai frecvent expuse radiațiilor solare. Leziunile – mici pete maronii sau gri-albăstrui  apar de obicei pe frunte, în zona perioculară, deasupra buzei superioare, în zona obrajilor și, mai rar, în zona gâtului. Apariția frecventă a petelor maronii în cursul sarcinii a dat bolii și denumirea populară de „masca gravidică”.

Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, sub 10% din cazurile de melasmă sunt diagnosticate la bărbaţi. Majoritatea cazurilor sunt depistate la femei, de regulă la cele cu tenul închis la culoare, fototip IV,V si uneori VI.

In acest articol veți afla

 1. Care sunt cauzele care determina apariția  melasmei
 2. Metode de tratament al melasmei  
 3. Metode de prevenire a apariției petelor pigmentare

1. Care sunt cauzele care determina apariția  melasmei

Deși o cauză precisă a melasmei nu este cunoscută pe deplin, specialiştii susţin că anumiţi factori pot creşte riscul de apariţie a acestei afecţiuni. Orice iritatie a pielii Inchise la culoare poate stimula pigmentarea, ceea ce poate agrava melasma.

E important de știut că  melasma nu semnalează vreo boală internă sau vreo disfunctie de organ (deși în popor se mai folosește denumirea pete de ficat). Un sfert dintre persoanele care sufera de melasmă au părinți sau rude apropiate care au avut de suferit de pe urma acestei afectiuni.

Pentru stabilirea unui diagnostic este necesară consultația medicului dermatolog, care va investiga și istoricul medical al pacientului, va examina pielela cu  o lampa Wood, doar rareori fiind necesară biopsia cutanată pentru a diferenția melasma de alte boli. Examinarea cu lampa Wood permite medicului să observe profunzimea pigmentării, ceea ce va determina alegere unui anume tip de tratament (de ex pigmentarile mai profunde, dermice, raspund mai greu la tratament).

Principalii factori de risc sunt:

 • expunerea agresivă la soare fără crème cu factor de protecție solară
 • componenta genetică – riscul de apariție a melasmei crește la cei care au un istoric familial de melasmă
 • rasa – persoanele cu tenul mai închis la culoare sunt mai predispuse la apariţia melasmei, deoarece producţia de melanină este mai crescută în cazul lor, în comparaţie cu cele care au tenul deschis la culoare
 • sarcina – modificarile hormonale de sarcina ar putea duce la hiperproducţia de melanocite, care favorizează apariţia melasmei
 • contraceptivele: 10-20% dintre femeile care iau contraceptive dezvolta melasma
 • medicamentele pentru substituție hormonală  – în cazul femeilor care, odată cu instalarea menopauzei, decid să urmeze un tratament hormonal
 • anumite medicamente cu compuși fotosensibilizanți

2. Metode de tratament pentru melasmă

Vestea bună este că  în cazul femeilor însărcinate melasma poate trece uneori de la sine . După naștere, petele pigmentare se estompează iar apoi dispar.

Cu toate acestea, sunt şi cazuri când melasma poate persista de-a lungul mai multor ani sau chiar pe parcursul întregii vieţi. În În astfel de situaţii, se poate apela la un tratament aplicat acasă sau la un tratament minim invaziv efectuat într-un cabinet specializat.

Tratamentul aplicat acasă este limitat la:

 • aplicarea de crème ce conțin acid azelaic şi acid kojic,  ce reduc producţia de melanină şi au efect depigmentar
 • mai nou si-a dovedit eficacitatea in tratarea melasmei o noua substantă și anume: acidul tranexamic aplicat topic
 • aplicarea de creme, loţiuni, geluri sau soluţii de albire pigmentară cu hidroquinonă. Hidroquinona este substanta cu eficacitatea cea mai bună în tratarea melasmei. Pentru creșterea tolerantei si a eficacitatii se poate asocia ,in crème, cu corticosteroizi şi tretinoin
 • efectuarea unui peeling blând cu produse ce conțin acid lactic, acid retinoic sau acid glicolic

Astfel de tratamente pot avea rezultate în cazul petelor de suprafață si sunt mai puțin eficiente în situația unor pete de profunzime. Trebuie avut în vedere că tratamentul iși face efectul în timp, nu există produs cosmetic ori dematocosmetic magic care să șteargă petele ca o radieră. Procesul prin care o pată se estompează poate dura luni de zile, existând insa si situatii în care pata nu dispare în urma tratamentului.

Pentru petele profunde  recomand tratamentele minim invizive care însă au efect

 • tratamente cu laser IPL (lumină intens pulsată)– cu filtru adaptat tulburărilor pigmentare;
 • peeling chimic cu substante depigmentante
 • tratamente cu laserFraxel – acesta fiind axat pe regenerarea celulară;
 • tratamente cu lasere nonablative Alexandritsi Nd:Yag(care nu produc distructia epidermului)
 • tratamente cu lasere ablativ – Erbium-YAG, care elibereaza energia, de la suprafata pana in derm (stratul mai profund al pielii), sub forma unor coloane microscopice de distructie cutanata termica stimuland refacerea celulara normala, fara exces de pigment.
 • terapie Intraceuticals– bazată pe producerea și utilizarea oxigenului hiperbaric pentru pătrunderea în profunzime a unor seruri speciale cu molecule transportoare, tehnologia utilizează acid hialuronic și vitamine (A,C,E)
 • mezoterapie depigmentantă– procedură neinvazivă, ce utilizează electroporația pentru a introduce în straturile profunde ale pielii un cocktail adecvat de substanțe active;

Tratamentele laser pot fi realizate pe o piele care nu a fost expusă masiv la ultraviolete/ soare cel puțin 4 săptămâni anterior procedurii.

Aceste tratamente nu garantează că petele pigmentare vor dispărea de tot şi uneori pot fi necesare şedinţe repetate de terapie, până la obţinerea unor rezultate satisfăcătoare. În plus, există şi riscul unor reacţii adverse, precum iritaţii, sensibilitate etc.

TETRADA TERAPEUTICĂ ÎN MELASMA

 1. evitarea expunerii la soare
 2. utilizarea cremelor cu protecție UV , SPF 50 – zilnic , indiferent de anotimp
 3. depigmentarea blândă cu produse adaptate (un tratament prea agresiv poate determina hiperpigmentatie postinflamatorie)
 4. rabdare! – tratamentele depigmentante isi fac efectul lent si repigmentarea poate fi iminentă unei noi expuneri la soare

3. Metode de prevenire a apariției petelor pigmentare

Vă recomand cu căldură ca în momentul în care observați apariția unor pete pe față sau pe ale zone ale corpului să vă adresați cu încredere unui medic. Indiferent de problema pe care o aveți, identificarea acesteia într-un stadiu incipient si aplicarea unor tratamente adecvate din timp, pot determina obținerea unor rezultate mai bune decât în cazul unor pete asupra cărora se intervine cand sunt deja instalate în profunzime .

Disclaimer

Toate materialele de pe blog sunt destinate furnizării de informații celor interesați. Acestea insă nu inlocuiesc un consult medical, nu furnizează un diagnostic sau indicații de tratament. Pentru un diagnostic corect și complet al unor posibile  probleme medicale, va rugăm să vă adresați unui medic înainte de a iniția orice demers terapeutic. În analiza unor aspecte legate de dermatoestetică vă recomandăm să apelați la un consult medical de specialitate.

Shopping Cart