Să vorbim despre detoxifiere. Realist.

Odată cu intrarea în noul an, internetul este împânzit de diete de detoxifiere după sărbători și rezoluții de genul ‚Anul acesta vreau să slăbesc 20 de kg’. Sălile de sport se aglomerează în prima săptămână ca să revină la normal în a doua, farmaciile naturiste rămân out-of-stock la ceaiuri diuretice si pastile cu spirulină, iar noi rămânem dezamăgiți și frustrați că am eșuat în a ne schimba complet stilul de viață în prima lună din an. Lucru care, deobicei, ne împiedică să mai continuăm.

Atunci, cum ne recuperăm după sarmalele înfulecate de sărbători și cum ne stabilim obiectivele în așa fel încât să nu mai călcăm strâmb anul acesta?

Înainte să vă chinuiți să beți, cu ochii închiși și ținându-vă de nas, lichidul acela de culoare maroniu-verzuie pe care tocmai l-ati scos din blender și căruia i se spune detox smoothie, luați un loc și savurați-vă ceaiul preferat, pentru că cineva se ocupă chiar în acest moment de acest complicat proces de detoxifiere.

Acest cineva este chiar organismul nostru, ajutat, nu de practici ciudate de detox, ci de ficat, rinichi si alte organe implicate in acest proces care se realizează continuu, fără să fie îmboldit de noi, și este atât de bine pus la punct, încât este extrem de putin influențabil. Dacă totuși țineți neapărat să vă ajutați organismul să elimine deșeurile, ar trebui să știți că o săptămână de detox de câteva ori pe an nu va face minuni. În schimb, un organism care este răsfățat cu hrană sănătoasă, legume și fructe din belșug și odihnă corespunzătoare de-a lungul întregului an, nu doar sezonier, se va descurca excelent.

Detox-ul este o industrie și ca oricare alta, ne bombardează cu beneficii și efecte miraculoase care nu au în realitate o bază științifică. Mai mult de atât, poate prezenta chiar și efecte adverse asupra sănătății dar, ca și alte pseudoștiințe, are trecere la public pentru că promite rezultate rapide fără prea mare efort, sănătate veșnică și imunitate la bolile secolului care ne sperie. Și ce sună mai bine: să ne controlăm poftele și să nu exagerăm pe tot parcursul anului sau să ne facem de cap liniștiti, trăind cu impresia că o scurtă perioadă de detoxifiere ne va spăla păcatele și astfel vom fi gata să o luăm de la capăt? Ați înțeles ideea.

Acum că v-ați lămurit că detox-ul se face singur fără intervenții complicate, veți avea mai mult timp liber să vă puneți în ordine rezoluțiile pentru anul 2020. Odată cu presiunea noului an, ne simțim datori să ne promitem ca de la 1 Ianuarie vom ține dieta X și vom ajunge în sfârșit la kilogramele dorite. Întratdevăr începerea unui nou an este o ocazie suficient de bună să ne mobilizăm și să facem anumite schimbări în stilul nostru de viață, dar modul în care transformăm aceste schimbări în rezoluții joacă un rol foarte important în rezultatele finale pe care sperăm să le obținem.

Așadar, în loc să vă setați ca obiectiv singular: ‘’În anul 2020 îmi doresc să scad în greutate 10 kg’’, vă propun să alegeți o serie de obiective care vă vor oferi satisfacție pe tot parcursul procesului. Eu, de exemplu, în anul 2020 îmi doresc :

  • Să învăț mai mult despre mine
  • Să învăț ce anume functionează pentru mine și ce nu când vine vorba de alimentație
  • Să învăț ce înseamnă o greutate normală dincolo de estetic
  • Să învăț despre cultura gastronomica, despre ce înseamnă alimentele și cum ajung la noi pe masă
  • Să învăț să mă bucur de mâncarea sănătoasă

Este mult mai ușor și mai plăcut să vă atingeți obiectivele căutând răspunsuri la întrebările pe care le aveți. Aceste răspunsuri vă vor rămâne întipărite în minte, iar cu ajutorul lor vă veți putea construi calea spre un stil de viață sănătos durabil, ceea ce o dietă de detoxifiere sau una care vă spune cât să măncați, dar nu și de ce să măncați atât, nu va face niciodată pentru dumneavoastră

Disclaimer

Toate materialele de pe blog sunt destinate furnizării de informații celor interesați. Acestea insă nu inlocuiesc un consult medical, nu furnizează un diagnostic sau indicații de tratament. Pentru un diagnostic corect și complet al unor posibile  probleme medicale, va rugăm să vă adresați unui medic înainte de a iniția orice demers terapeutic. În analiza unor aspecte legate de dermatoestetică vă recomandăm să apelați la un consult medical de specialitate.

Shopping Cart