Psoriazisul – boala cronică

Psoriazisul este o boală inflamatorie cutanată, cronică, recurentă ce se caracterizează prin apariția pe suprafața pielii a unor plăci, de diferite dimensiuni, bine delimitate. Plăcile sunt eritematoase (rosii), acoperite cu scuama albă, sidefie. Afectarea predilectă este la nivelul scalpului, unghiilor, coatelor, genunchilor,ombilic, zona sacrata. Plăcile cresc lent, pot asocia prurit si semnificativ disconfort estetic ; prin urmare odată apărută se impune tratament pentru tinerea sub control pe termen lung a bolii.

Studiile arată că aproximativ 4% din totalitatea populației de pe glob este afectată de psoriazis, care apare in mod egal la ambele sexe. Incidența maximă a bolii este înregistrată în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 și 22 de ani, respectiv 57 și 60 de ani. Cu toate acestea, boala poate fi întâlnită la orice vârstă.

În acest articol veți afla

 1. Care sunt cauzele ce determină apariția psoriazisului și care sunt factorii de risc
 2. Care sunt cele mai des întalnite forme de psoriazis și cum se stabilește diagosticul de psoriasis

1. Care sunt cauzele care determină apariția psoriazisului și care sunt factorii de risc

Aparitia psoriazisului este cauzată de o reactie hiperproliferativă determinată de un complex de mediatori ai inflamatiei (interleukine si TNF ). Acestea duc la o proliferare accelerată a keratinocitelor in pielea bolnavă si astfel apare placa de psoriazis.

Pentru a stabili cauzele apariției psoriazisului, cercetătorii au analizat de ce atunci cand o persoană are psoriazis, celulele T (un tip de celule albe din sange care luptă împotriva „invadatorilor” precum bacteriile si virusurile) declanșează o reacție atipică în celulele pielii.

Motivul pare să fie în ADN, oamenii care dezvoltă psoriazis au gene predispozante, cea mai notabila fiind HLA-CW6. Totuși, nu toti cei care au genele „vinovate” dezvoltă psoriazis.

Persoana predispusă trebuie să fie expusă la un factor declanșator cum ar fi:

 • infecțiile ORL -amigdalite, sinuzite, otite cronice care pot precede declanșarea psoriazisului, mai ales la copii, în aproximativ 30% dintre cazuri;
 • infecția cu streptococul beta hemolitic;
 • medicamente -beta blocante, săruri de litiu, antiinflamatorii nesteroide, antimalarice de sinteză, inhibitorii de conversie a angiotensinei, betablocantele, Interferonul alfa, Indometacinul, Clorochinina și Terbinafina
 • stresul, anxietatea pot declanșa și întreține boala;
 • climatul rece și uscat (psoriazisul este mai frecvent în țările nordice, scăzând pe măsură ce ne apropiem de Ecuator);
 • infecția cu virusul imunodeficienței umane (HIV);
 • alcoolul și fumatul influențează în sens negativ evoluția bolii,
 • arsurile solare;
 • pielea deschisă la culoare;
 • factorii de mediu – numeroase cazuri de boală au fost înregistrate în rândul persoanelor care trăiesc în medii urbane poluate precum și în rândul celor care își desfășoară activitatea profesională în mediu toxic;

2. Care sunt cele mai des întalnite forme de psoriazis și cum se stabilește diagosticul de psoriazis

Formele de manifestare sunt diverse dar cele mai cunoscute sunt:

 • Psoriazisul vulgar sau psoriazisul cu plăci, forma clasică, caracterizat de placi eritematoase acoperite de scuame  albe;
 • Psoriazisul eritrodermiceste o forma severă de psoriasis caracterizat printr-o afectare a intregului tegument (pielea este rosie si prezinta exfoliere fină).
 • Psoriazisul gutat poate debuta la cateva zile după vindecarea unei faringite Leziunea e reprezentată de plăci eritematoase cu dimensiuni între 0, 5 și 1, 5 cm, disseminate pe tot corpul.
 • Psoriazisul unghialcaracterizat prin apariția unor leziuni punctiforme la nivel unghiei, însoțite de alterarea structurii unghiale, îngroșarea și colorarea unghiei. Psoriazisul unghial este asemănător infecțiilor unghiale fungice.
 • Psoriazisul inversatse manifestă prin apariția leziunilor cutanate în regiunea gluteală, axilară, inghinală, peniană, în spatele urechilor sau dedesubtul glandei mamare. Leziunile cutanate pot prezenta în centru sau la periferie zone fisurate.
 • Psoriazisul pustulos generalizatdebutează brusc și este caracterizat prin apariția unor placi eritematoase difuze cu pustule pe suprafata, dispuse pe toată suprafața corporală.
 • Psoriazisul pustulos al palmelor și plantelordebutează insidios și se caracterizează prin apariția unor pustule adânci, dureroase, pe palme și talpi.
 • Psoriazisul artropatic- asociaza afectarea articulatiilor in special ale mainilor si articulatia sacro-iliaca.

Pentru diagnosticarea psoriazisului se pot parcurge următoarele etape:

În cadrul unui consult dermatologic medicul examinează pielea pacientului și zonele posibil a fi afectate de psoriazis. Simptomele psoriazisului sunt in mod obisnuit evidente si usor de diferențiat de alte afecțiuni care determină simptome similare.

Dacă simptomele sunt neclare sau daca medicul doreste sa confirme diagnosticul suspect, poate lua un mic esantion de piele- o biopsie. Proba prelevată se trimite la laborator, unde va fi examinată microscopic. Examinarea poate diagnostica tipul de psoriazis și poate exclude alte tulburări sau infecții.

Există boli de piele care seamănă cu psoriazisul si ne pot induce in eroare, cum ar fi: dermatita seboreică, eczemele, micoza sau pitiriazis rubra pilar (o afectiune dermatologică rară).

 

Boala este mult mai frecvent întâlnită în rândul populației albe.

Disclaimer

Toate materialele de pe blog sunt destinate furnizării de informații celor interesați. Acestea insă nu inlocuiesc un consult medical, nu furnizează un diagnostic sau indicații de tratament. Pentru un diagnostic corect și complet al unor posibile  probleme medicale, va rugăm să vă adresați unui medic înainte de a iniția orice demers terapeutic. În analiza unor aspecte legate de dermatoestetică vă recomandăm să apelați la un consult medical de specialitate.

Shopping Cart