Care sunt principalele linii de tratament în psoriasis

Deoarece psoriazisul este o afecțiune cronică, tratamentele pentru psoriazis sunt menite să stearga semnele de boala.

Principalele linii de tratament in psoriasis sunt:

 • tratamente topice (creme si unguente);
 • medicamente sistemice.
 • terapie cu lumină (fototerapie);

Fiecare tip de tratament are avantaje si dezavantaje, doar medicul dermatolog poate stabili conduita corectă în funcție de severitate, tipologie sau alte caracteristici ale bolii pentru fiecare pacient in parte.

Tratamente cu administrare topică

Principalele tratamente topice sunt unguentele și cremele emoliente associate cu:

 • Acidul salicilicacționează prin îndepartarea scuamelor de pe suprafața placilor , determinând desprinderea acestora. Stimulează absorbția locală a altor medicamente cu administrare locală.
 • Cremele, unguentele și șampoanele cu gudronau acțiune antiinflamatoare și întrerup procesul de proliferare exagerată a keratinocitelor. Aceste medicamente sunt administrate seara la culcare și se recomandă ca dimineața să se spele cu atenție zona de aplicare. Aceste medicamente pot fi administrate în asocierea corticoterapiei sau a fototerapiei.
 • Antralinul prezintă acțiune asemănătoare gudronului. Se recomandă aplicarea de cremă sau unguent cu antralin cu o concentrație de 0, 1% sau 1%.
 • Corticoterapia este terapia cel mai frecvent prescrisa. Raspunsul terapeutic este rapid dar recurentele apar la scurt timp dupa intreruperea aplicarii lor.
 • Calcipotriolul este un analog al vitaminei D care acționează prin diferențierea keratinocitelor și limitarea procesului de proliferare a acestora. Calcipotriolul poate fi administrat local în asociere cu corticosteroizii.
 • Tazarotenul este un medicament retinoid cu administrare topică, util în asocierea corticoterapiei.

Medicația sistemică

Cele mai frecvent folosite medicamente cu administrare orală, pentru psoriasis sunt:

 • Metotrexatul cu administrare în forma severă de boală (psoriazis eritrodermic sau pustulos însoțit de artrită). Schemele de administrare sunt elaborate doar de către medicul specialist. Pe parcursul administrării Metotrexatului este necesară monitorizarea hematologică, determinarea funcției renale și hepatice.
 • Retinoizii sistemicisunt utili în formele severe și recidivante de boală (psoriazis pustulos, paloplantar hiperkeratozic sau vulgar). Aceste medicamente au o durată lungă de acțiune și un potențial teratogen ridicat. Din această cauză este contraindicată  sarcina atât pe parsursul tratamentului cu retinoizi sistemici, cât și timp de doi ani de la încheierea acestui tratament.
 • Ciclosporina este un medicament imunosupresor administrat în scheme terapeutice timp de câteva luni, cu potențial toxic pentru rinichi și restul sistemului imunitar.
 • Terapia biologica, cu anticorpi monoclonali, (ex.: adalimumad, etanercept, secukinumab, etc ) determină remisiunea îndelungată a leziunilor cutanate.

Terapia cu lumină – fototerapia

Tratamentul cu raze ultraviolete (UVB, UVA)este administrat în cazul bolnavilor cu psoriazis generalizat. Fototerapia acționează prin normalizarea procesului de diferențiere și proliferare a keratinocitelor și poate determina remisiunea leziunilor cutanate timp de câteva luni.

Deoarece psoriazisul este o afecțiune cronică, se recomandă și un regim de viață echilibrat, o alimentație corectă, și renunțarea la fumat și alcool. Se va urmări evitarea stresului fizic și psihic; se recomanda utilizarea de tehnici de relaxare, cure heliomarine , toate având rolul de susținere a unui tonus psihic ridicat. Ingrijirea zilnică a pielii cu ajutorul unor creme emoliente fără coloranti, parfum, parabeni sau conservanți ajută pielea sa devină mai moale si hidratată, de aceea aceste creme sunt recomandate in asocierea cu alte tratamente.

Disclaimer

Toate materialele de pe blog sunt destinate furnizării de informații celor interesați. Acestea insă nu inlocuiesc un consult medical, nu furnizează un diagnostic sau indicații de tratament. Pentru un diagnostic corect și complet al unor posibile  probleme medicale, va rugăm să vă adresați unui medic înainte de a iniția orice demers terapeutic. În analiza unor aspecte legate de dermatoestetică vă recomandăm să apelați la un consult medical de specialitate.

Shopping Cart