Cicatrizarea este o etapă normală a procesului de vindecare, ce apare ca urmare a traumatizării unui țesut.

 

În acest articol veți afla

Cum se formează cicatricile atrofice

Ce metode de estompare a cicatricilor atrofice există

 

Cum se formează cicatricile atrofice

 

Cicatricile de la nivelul pielii apar în urma unui traumatism, în prima fază pot fi roșii și inflamate, dar de obicei se estompează in timp.

Cicatricile atrofice sunt acele cicatrici cauzate de lipsa de țesut din zona vătămată; deoarece leziunea din acea zonă s-a vindecat sub nivelul pielii iar pielea nu a reușit să genereze țesut nou.

Există trei tipuri de cicatrici atrofice:
• Cicatricile de tip Boxcar (depresiuni) sunt cicatrici sub forma literei U cu margini ascuțite si dimensiuni mari. Ele pot fi superficiale sau adânci.
• Cicatricile de tip Rolling (valuri) sunt cicatrici sub forma unor depresiuni largi la nivelul pielii cu margini rotunjite si suprafața neregulată.
• Cicatricile de tip Ice Pick (vârf de gheață) sunt cicatrici sub forma literei V, înguste. Acest tip de cicatrici sunt cel mai dificil de tratat pentru că pot fi foarte adânci.

Cicatricile atrofice nu sunt dureroase, dar în cele mai multe situații sunt inestetice  și pot genera disconfort psihic, mai ales atunci când sunt localizate pe o porțiune vizibilă de piele

Pot aparea cicatrici atrofice postexcizii chirurgicale, in urma unui traumatism, in vindecarea acneei sau post varicelă.

 

Post acnee severă

Acneea este o afecțiune a pielii des întâlnită mai ales la adolescescenti. În urma unei forme severe de acnee, pielea suferă leziuni de țesut care nu mai poate fi regenerat de către piele, ceea ce poate determina apariția unor cicatrici atrofice. Cicatricile post-acnee variază ca tip de la gropițe punctiforme („icepick”) până la cicatrici angulare.

 

Post varicelă

Varicela este produsă de către virusul varicelo-zosterian.  În urma leziunilor cauzate de vezicule, mai ales dacă ele sunt sparte, se pot forma cicatrici atrofice – numite variceliforme, „boxcar”.

Cicatricile necesită tratament numai in cazul in care sunt considerate inestetice. Din păcate nici o metodă nu poate îndepărta în totalitate o cicatrice, dar există  tratamente care oferă o îmbunătățire spectaculoasă a situatiei.

 

Ce metode de estompare a cicatricilor atrofice există

 

Tratamentele se stabilesc de către medicul dermatolog în urma unui consult de specialitate și pot să cuprindă:

  • Peeling chimic – mai multe despre peeling puteți afla AICI
  • Micro-needling – un aparat cu micro-ace efectuează perforări foarte mici și foarte rapide la nivelul pielii, cu scopul de a stimula sinteza de colagen și de a oferi un aspect cât mai natural al cicatricilor.
  • Microdermabraziune – efectuată cu un aparat cu vacuum și un capăt cu diamant, care determină o descuamare minimă a pielii.
  • Augmentare cu acid hialuronic – cicatricile depresate pot fi ameliorate prin injectarea de acid hialuronic.
  • Terapie cu Laser fracțional cu CO2 . Când sunt eritematoase (roșii), cicatricile se pot trata și cu laserul Pulse Dye, urmat de Laserul fracțional cu CO2. Mai multe informații despre tratamentele cu laser aflați AICI

 

Alte recomandări generale de îngrijire a cicatricilor

 

  • Ingrijirea corectă a cicatricilor postexcizii pentru prevenția vindecării vicioase
    • Tratarea acneei incă de la primele semne pentru prevenirea aparitiei cicatricilor
    • Utilizarea cremelor cu factor de protecție solară ridicat (SPF 50), având grijă ca cicatricile (mai ales cele recente) să fie în permanență protejate prin reaplicarea cremei de fotoprotectie din 2 în 2 ore, în condiții de expunere directa la soare;