Cicatricile hipertrofice

După orice leziune, procesul natural de vindecare a pielii implică și formarea unei cicatrici. Modalitatea în care pielea se vindecă și felul în care se formează o cicatrice depinde  de mai mulți factori: localizarea plăgii, dimensiunile si profunzimea plăgii, tipul de piele, sau acolo unde e cazul – tehnica chirurgicală folosită. Trebuie să avem în vedere că procesul de vindecare în sine este la rândul său influențat de vârstă, ereditate, modul de viată ori tratamentele concomitente pe care le urmează un pacient.

Monitorizarea atentă a vindecarii  posttrauma   ajută la evitarea formarii unor cicatrici defectuoase.

Dacă în cazul cicatricilor cheloide știm că sunt rezultatul unui proces exagerat  de vindecare, cu tesut cicatricial in exces in care predomina fibrele de collagen de  tip I si III, despre cicatricile hipertrofice știm că sunt asemănătoare cu cele cheloide dar acestea nu depășesc limitele defectului inițial.  Cicatricile hipetrofice apar cel mai frecvent in urma vindecării unei plăgi chirurgicale .

 

In acest articol veți afla

Cum se formează o cicatrice hipertrofică

Ce metode există pentru estomparea unei cicatrici hipertrofice

 

Cum se formează o cicatrice hipertrofică

Cicatricea hipertrofică  apare ca urmare fie a unui proces de rămânere în stadiu cronic de modelare din perioada de imaturitate a celulelor, fie prin autoreproducerea continuă a celulelor responsabile de vindecare.

 

Ca evoluție în timp, cicatricile hipertrofice sunt considerate cu evoluție scurtă, fiind cele care apar întotdeauna după o plagă. Cicatricea devine roșie, iritabilă și crește rapid în volum în trei luni sau, în unele cazuri până la 6 luni, rămânănd nemodificată după acest timp.

Pentru corecta  încadrare a tipului de cicatrice, este necesar un examen clinic pentru a identifica dacă o cicatrice este excesivă prin invadarea țesutului vecin sau prin presiune pe țesuturile sănătoase.

Vârsta este importantă la acest tip de cicatrice: reacția hipertrofică e minimă în primele luni de viață apoi au un maxim de amploare la 5-7 ani, vârstă după care incidența scade .

 

 

Ce metode există pentru estomparea unei cicatrici hipertrofice

 

Pentru astfel de cicatrici, metodele terapeutice recomandate sunt:

 

revizia chirurgicală (reexcizie cu reconstructie pe liniile de tensiune cutanată). Scopul reviziei chirurgicale este de a obţine o cicatrice fină, situată la același nivel cu ţesuturile adiacente şi având aproximativ aceeaşi culoare cu acestea. Trebuie avut în vedere că un chirurg plastician poate face mai puţin vizibile cicatricile, poate abia sesizabile, însă nu le va face să dispară complet.

– dupa interventii chirurgicale, la pacientii cu predispozitie spre a dezvolta cicatrici vicioase, se recomanda bandaje compresive cu geluri cu silicon.

injectii intralezionale cu corticosteroizi sau substante antiproliferative .

crioterapia ,

– injectarea de bleomicina intralezional

– 5-Fluorouracil intralezional

-aplicarea topica a acidului retinoic, timp de 3 luni, de 2 ori/zi

tratamente  cu Laser fracțional cu CO2

Laserul fracțional cu CO2 este considerat extrem de util în eliminarea imperfecțiunilor de la suprafața pielii.  Acesta folosește dioxidul de carbon pentru a crea arii microscopice de lezare cutanată, obținând, astfel, o înlocuire fără riscuri a colagenului disfuncțional cu unul nou și sănătos. Astfel, pielea își îmbunătățește aspectul și implicit sănătatea.

 

 

Este foarte important ca în situația în care avem o cicatrice, să monitorizăm permanent vindecarea acesteia și să ne prezentam la medicul dermatolog dacă evoluția nu este una normala.

Shopping Cart