Dermatita iritantă datorată spălatului excesiv pe mâini

În aceste zile este vital să ne spălăm des și temeinic pe mâini. Iar după spălat, o bună parte din persoane aplică și soluții dezinfectante. Atât spălatul agresiv cât și soluțiile dezinfectante au un efect iritant asupra pielii, iar acest fapt poate determina apariția dermatitei. Dermatita este o afecțiune manifestată prin: roseață, uscăciune, fisuri și crăpături, asociate cu senzații de mâncărime, usturime sau durere.

În acest articol vei afla

 1. Care sunt principalele tipuri de dermatite
 2. Cum se tratează acestea

1. Principalele tipuri de de dermatite de contact sunt

 De tip alergic: e rezultatul unei sensibilizari la o anumita  substanță. Este posibil ca in trecut pielea să fi fost expusă prea mult substantei respective, astfel incat corpul sa dezvolte o alergie. Alergiile pot să apară in urma contactului cu anumite plante ( ex.  Iedera), sau metale precum nichelul (alergii la cercei si alte bijuterii din acest material), conservanti din săpun, sampon etc. Chiar daca un numar mare de persoane sunt expuse unui alergen  doar un numar mic dezvolta alergie. Daca pielea este uscata, iritata, cu eroziuni, aceasta stare faciliteaza contactul pielii cu alergenul crescand riscul dezvoltatii DERMATITEI ALERGICE DE CONTACT!

In urma spălării frecvente a mâinilor pielea se usucă, devine iritată și astfel este favorizată apariția dermatitei alergice de contact. Aplicarea unei creme hidratante, reparatorii, după fiecare spălare contracarează efectele de deshidratare a mâinilor.

– Dermatita iritantă: apare atunci când pielea intră in contact frecvent cu o substanță puternică, agresivă. Multe dintre produsele de curățat casa, hainele sau detergentii de vase, substantele dezinfectante  pot cauza această problemă. Orice persoana care isi spala frecvent mainile cu substante intens degresante sau antibacteriene poate dezvolta dermatita iritativă.  Mare atenție, persoanele  cu eczeme sunt sensibile și mai predispuse la dermatita iritantă, la fel sunt mai expuși si cei care au deja alte afecțiuni ale pielii. Dermatita iritativa  a mainii în forma sa acută prezintă manifestări cutanate imediat după contactul cu agentul iritant. Palma in general este cruțată, fiind afectată preponderent fața posterioară a mâinii.  Clinic, forma acută se manifestă prin eritem, edem, rareori  vezicule. Forma cronică este descrisă prin prezenţa la nivelul mâinilor a tegumentelor îngroşate, hiperkeratozice, fisurate, uneori pigmentate.

Dermatita iritativă cronică, netratată, faciliteaza aparitia dermatitei alergice de contact!

Odată aparută ,o asemenea afecțiune poate sa dureze pana la 3-4 săptămâni până când dispare complet, asta in conditiile in care se intrerupe contactul cu substanța iritantă și se inițiază tratament. Factorii   favorizanți  pentru apariția dermatitei iritative a mâinii sunt: pielea uscată și neingrijită, spălatul frecvent al mâinilor, utilizarea frecventă a substanțelor dezinfectante,  dermatita atopică în antecedente, expunerea la temperaturi extreme, vânt și umiditate.

Măsurile generale de îngrijire a mâinilor reprezintă cea mai importantă parte a prevenției și tratamentului. Aceste măsuri stau la baza succesului terapeutic și la evitarea recidivelor.

Masuri de preventie:

 1. Protejarea mainilor de contactul direct cu alte substanțe de curățenie (detergenti, substanțe de albit, degresante, produse de ingrijire a lemnului etc), prin utilizarea permanenta a mănușilor de protecție. Alegeti manusi de nitril fara pudra  si nu de latex (latexul alergizeaza, pudra usuca pielea)
 2. Persoanele care se ocupă de gradinărit, de asemenea, trebuie sa folosească mănuși de protectie.
 3. Evitarea contactului direct cu vopseluri, solventi, uleiuri, degresanti, ciment etc
 4. Uscarea mâinilor prin tamponare, nu prin frecare. ATENTIE! Clătirea și uscarea pielii de sub inele. Acolo rămâne o zonă umedă și substanțe iritante, de unde se poate declanșa o reacție iritativă.
 5. In perioadele reci, mai ales cu umiditate si vânt, se recomandă purtarea de mănuși, pentru a preveni uscarea și crăparea mâinilor.
 6. Utilizarea de emoliente (creme sau unguente) inainte de a începe activitatea și reaplicarea lor dupa spălare. Se recomandă aplicarea cat mai frecventa a emolientelor, ori de cate ori mâna este uscată.
 7. In aceasta perioadă, in care este necesar să ne spălăm foarte frecvent pe maini si sa utilizăm des substanțe dezinfectante, eu recomand ca dupa fiecare spălare a mâinilor să aplicati creme speciale pentru refacerea barierei cutanate. Acesta este un gest simplu care vă poate feri de apariția dermatitei iritative sau alergice.

Daca hidratarea mâinilor cu creme speciale nu îmbunătățește situația atunci avem nevoie de inițierea unui tratament. Tratamentul se aplică în perioadele acute ale bolii, când există semne de inflamație: roșeață, vezicule asociate cu mâncărime sau usturime.

2. Cum se tratează dermatita de contact

Tratamentul medicamentos pentru dermatita de contact se administrează numai după un consult al medicului dermatolog

 • cremele și loțiunile sau unguentele pe bază de steroizi . Aceste creme sau unguente, aplicate local, pot ajuta în calmarea iritației pielii cauzate de dermatita de contact. Un produs farmaceutic cu steroizi, cu aplicare topică, poate fi folosit de 1-2 ori pe zi, pe o perioadă de două până la patru săptămâni.
 • aplicarea de creme cu corticosteroizi pe bază de prescripție sau medicamente cu corticosteroizi. În cazuri severe, medicul poate prescrie corticosteroizi orali, pentru a reduce inflamația, antihistaminice pentru a calma mâncărimile pielii (pruritul) sau antibiotice.
 • antihistaminice
 • produse emoliente – creme hidratante, care se aplică pe piele pentru a împiedica uscarea acesteia. Este indicat să se aplice produse emoliente frecvent  pentru a menține pielea hidratată .

Recuperarea după un episod de dermatită de contact poate dura câteva luni, chiar dacă pielea are un aspect normal, ea este inca vulnerabilă la agresiunea externă.

Este mult mai usor sa previi decat sa tratezi! Pentru a preveni dermatita utilizeaza frecvent creme hidratante sau emoliente !

In orice situatie este importantă  evitarea zgârierii și scărpinatului zonei afectate, deoarece poate înrăutăți iritația sau poate duce chiar la o infecție a pielii;

Disclaimer

Toate materialele de pe blog sunt destinate furnizării de informații celor interesați. Acestea insă nu inlocuiesc un consult medical, nu furnizează un diagnostic sau indicații de tratament. Pentru un diagnostic corect și complet al unor posibile  probleme medicale, va rugăm să vă adresați unui medic înainte de a iniția orice demers terapeutic. În analiza unor aspecte legate de dermatoestetică vă recomandăm să apelați la un consult medical de specialitate.

Shopping Cart