Problemele pielii la pubertate

Știm cu toții că îngrijirea pielii se face diferit, în funcţie de vârstă. Dacă îngrijirea pielii copiilor este responsabilitatea părinților, odată cu trecerea spre pubertate și pe măsură ce își formează o personalitate, tinerii încep să fie preocupați de propria rutină de îngrijire.

Odată cu furtuna hormonală, pot să apară modificări ale texturii pielii (tenul poate să devină mixt sau gras)  apar pusee de acnee, foliculite, dermatitele seboreice , ceea ce face ca o vizită la dermatolog să fie cu atât mai necesară. Rutina de îngrijire a pielii trebuie să fie riguroasă, cu produse speciale de curăţare, fără parfumuri şi coloranţi,  corespunzătoare tipului de piele, şi, în cazul fetelor, obligatoriu demachiere seara.

 

În acest articol veți afla:

  • Care sunt cele mai frecvent întâlnite probleme ale pielii la pubertate
  • Ce rutine de îngrijire trebuie urmate la pubertate

 

Care sunt cele mai frecvent întâlnite probleme ale pielii la pubertate

 

Pe măsură ce nivelul de hormoni crește și corpul trece prin transformări specifice vârstei, pielea reacționează în consecință.

 

Acneea

 

Efect al unei inflamații a foliculului pilosebaceu, acneea apare în zonele bogate în foliculi sebacei (față, gât, piept, spate). Acneea juvenilă se concentrează de obicei pe obraji și frunte și poate fi cauzată de dezechilibre hormonale sau de hipersensibilitate la activitățile hormonale intense existente în organism. Acest lucru face ca hormonii să trimită semnale pielii, care începe să producă sebum în exces.

Din cauza unei îngrijiri necorespunzătoare a pielii și a posibilelor alergii alimentare, acneea juvenilă afectează aproape 85 la sută dintre adolescenți și poate să apară încă de la 11- 12 ani la fete și mai târziu în cazul băieților.

Formele ușoare se vindecă de la sine sau cu ajutorul unor produse dermato-cosmetice, dar  pentru a preveni apariția unor cicatrici inestetice, se recomandă ca și formele ușoare să fie evaluate măcar o dată de către medicul dermatolog.

 

Schimbări în textura pielii –  pielea grasă și seboreică

 

Multe dintre schimbările pielii care apar le pubertate și apoi mai tarziu in viață se datorează glandelor sebacee din piele. Acestea produc si secretă o substanta uleioasă numită sebum. Incepând cu pubertatea, glandele sebacee cresc in dimensiuni si incep să producă mai mult sebum, cea mai mare cantitate secretată fiind intre 15 si 35 de ani. Termenul medical pentru pielea grasă este seboree si are diferite cauze.

Glandele sebacee, la fel ca multe alte părți ale pielii, au receptori care sunt influențați de hormonii sexuali. Aceste glande sunt afectate cel mai puternic de androgeni, care sunt hormoni sexuali  prezenti atat la femei, cat si la bărbati. Acești androgeni cresc producția de sebum in perioada pubertății la ambele sexe. Când există mai mulți androgeni care se leagă de receptorii de pe glandele sebacee, se produce mai mult sebum. Acest lucru poate duce la o piele vizibil mai uleioasă si poate progresa spre acnee.

Multi alti factori joacă un rol in productia de sebum: genetica, modificările sezoniere, utilizarea excesivă sau greșită a produselor de ingrijire a pielii.

Deși nu este clar în ce proporție afectează estrogenul glandele  sebacee, acesta  joacă un rol major in sănătatea generală a pielii. Estrogenul e asociat cu cresterea producției de colagen, grosimea și hidratarea pielii, vindecarea rănilor si imbunătățirea funcției de barieră. Un studiu a descoperit ca 2 din 5 femei isi simt pielea mai sensibila in jurul menstruatiei, ceea ce s-ar putea datora nivelurilor scazute de estrogen din aceasta fază.

 

Punctele negre

 

Tot în adolescență tinerii se confruntă pentru prima data cu inesteticele puncte negre.

Acele pete mici, de culoare inchisă pe piele, sunt cauzate de un blocaj la deschiderea unui por. In general, punctele negre preced acneea inflamatorie.

Multe persoane cred ca daca pielea nu este curățată în mod corespunzator, pot aparea mai multe puncte negre, in special in perioadele in care nivelurile de hormoni fluctuează (la pubertate sau inainte de menstruatie)

Trebuie menționat însă că în unele cazuri, punctele negre pot aparea și atunci când cremele hidratante sau alte produse de îngrijire sunt folosite in exces .

 

Transpirația

 

Glandele sudoripare sunt, de asemenea, mai active în timpul pubertății, ceea ce înseamnă că un adolescent va începe să transpire mai mult iar transpirația va avea un miros  mai puternic.

E momentul în care trebuie accentuata importanța unei igiene corespunzătoare și perioada în care lipsa unei rutine de îngrijire consecvente poate avea un impact  major în stima de sine a tânărului adult aflat în plina fază de dezvoltare.

 

 

Ce  rutine de îngrijire trebuie urmate la pubertate   

 

 

Îngrijirea adecvată a pielii trebuie să fie parte a educației unei persoane tinere, similar cu  obiceiurile legate de alimentație și stil de viață.

Dacă adolescenții au zilnic de-a face cu o publicitate masivă despre vindecarea acneei, este rolul părintelui sa îl însoțească la medicul dermatolog pentru o evaluare corectă a situației și pentru a stabili o rutină de îngrijire adecvată fiecărei situații.

Reclamele  promit rezultate sigure și rapide, dar uneori aceste promisiuni pot dezamăgi.

Procedurile de îngrijire urmate cu conștiinciozitate, alături de tratamente personalizate pot preveni apariția unor afecțiuni cutanate  mai grave, precum și intervențiile dermatologice costisitoare și o imagine de sine negativă.

O curățare adecvată, cu gel de spălat adaptat tipului de piele, demachiere cu soluție micelară, o cremă dermato-cometică potrivită, toate acestea trebuie să facă parte din rutina de îngrijire a unui adolescent.   Protecția solară – trebuie să devină ceva normal in rutina zilnică, pentru ca e singura barieră care protejează tenul de agresorii de mediu-  lumina ultravioletă și poluarea. Cea mai bună alegere este un produs cu protecție solară non-comedogenic, cu minerale și ingrediente antioxidante care hrănesc, de asemenea, pielea.

Shopping Cart