Varicela

Varicela, afecțiune cunoscută sub denumirea populară de “vărsat de vânt”, este una din cele mai contagioase boli ale copilăriei. Responsabil de producerea acesteia este virusul varicelo-zosterian (VZV), acelasi tip de virus responsabil și de îmbolnăvirea de zona-zoster la adulți. Boala este în general privită ca o afecțiune virală ușoară, auto-limitativă, cu complicații ocazionale. 

Deși o persoană poate face varicelă o singură dată în viață, virusul care o cauzează nu este niciodată eliminat complet din organism. După ce o persoană se imbolnăveste de varicelă, virusul rămâne în organism în stare latentă, dar se poate reactiva în anumite condiții si poate determina apariția Zonei Zoster.

Varicela se manifestă ca o erupție cutanată sub formă de vezicule. Erupția apare inițial pe piept, spate și față, apoi se răspândește pe întreg corpul, provocând numeroase vezicule însoțite de prurit (mâncărime). Varicela poate să apară pe tot parcursul anului, însă se întâlnește mai frecvent iarna și primăvara.

În acest articol veți afla

Care sunt simptomele varicelei

Metode de tratament pentru varicelă

Simptomele varicelei

Varicela are patru faze de evolutie: perioada de incubație, cea de invazie, perioada de erupție și perioada de vindecare.

Perioada de incubatie – cuprinde intervalul de timpcare trece de la infectarea cu virusul varicelo-zosterian pana la instalarea primelor simptome ( poate dura intre 7- 14 zile).

Perioada de invazie – durează  1-2 zile, iar cele mai importante simptome ale ei sunt: stare de rău generalizat, lipsa poftei de mancare , cefalee (dureri de cap), oboseală persistentă, febra (peste 38 grade Celsius), frisoane, adenopatia (marirea in volum a ganglionilor).

Primele simptome ale bolii sunt de obicei usoare la copii, dar pot fi severe in cazul adultilor.

Perioada de eruptie – durează 7-10 zile si se caracterizeaza in principal prin eruptie cutanată. Pe pe piele apar bubițe care se transformă în vezicule pline de lichid incolor la inceput. Ulterior, lichidul va deveni tulbure și se va resorbi, lăsând in urmă cruste (moment in care pacientul nu mai este contagios). Numărul veziculelor variază, de la câteva zeci la câteva sute;

Deloc de neglijat este faptul că eruptia cutanată provoacă mâncărimi extrem de neplăcute, iar cei care rup crustele înainte ca acestea să se vindece vor avea cicatrici extrem de inestetice.

Vindecarea – este etapa bolii cândcrustele incep sa dispară. În urma lor pot rămâne zone pigmentate, dar acestea se estompează în timp.

Varicela pare o boală ușor de recunoscut, însă doar un medic specialist poate determina prezența virusului în organism. Pentru un diagnostic corect, e necesară o examinare clinica, în urma careia  medicul va pune diagnosticul si va recomanda tratament specific; daca sunt suspiciuni de diagnostic  varicela se poate confirma prin teste de laborator, inclusiv teste de sange sau o cultură a probelor de leziuni.

Tratamentul varicelei

In general, medicii sfătuiesc pacienții cu varicela să folosească tratament pentru a ameliora simptomele. In perioada aceasta, pacientul trebuie să fie în carantină pentru a preveni infectarea altor persoane.

Prezentarea la medic este obligatorie pentru persoanele care:

 • Au fost expuse la varicelă, nu au avut niciodată varicelă si nu sunt vaccinate împotriva varicelei
 • Dacă persoana este insarcinată
 • Au sistem imun compromis de o boală sau de medicamente:
 • Persoana cu HIV/SIDA sau cancer
 • Persoana care a suferit un transplant sau aflată sub tratament chimioterapic, cu medicamente imunosupresoare sau utilizare indelungată a steroizilor.

Tratamentul prescris de medic


Medicul va analiza fiecare caz în parte și va propune tratamentul adecvat.  Medicamentele antivirale sunt recomandate persoanelor cu varicelă care sunt susceptibile sa faca o forma severă: persoane peste 12 ani, persoane cu boli cronice, persoanele care fac tratament cu steroizi, pacienti cu boli imunosupresoare.

Aciclovir, un medicament antiviral, este tratamentul standard pentru varicelă. Efectele sale optime survin dacă este administrat in primele 24 de ore de la declansarea erupției.

Pentru ameliorarea simptomelor si prevenirea infecțiilor cutanate, sunt recomandate câteva reguli de conduită:

 • Nu rupeţi veziculele, erupţia se va extinde şi mai mult!
 • În cazul in care infecția apare la copii, aceștia vor avea unghiuțele tăiate foarte scurt pentru a preveni infecțiile cutanate provocate de scărpinare
 • În cazul în care copilul nu se poate abține să se scarpine, se pot pune mănuși – mai ales pentru copii mici pe timpul nopții
 • Tot pentru copii se recomandă acetaminofen pentru a reduce febra. Folosirea aspirinei la copiii cu varicelă a fost asociată cu apariția sindromului Reye, o boală severă care afectează ficatul si creierul
 • Pruritul este cel mai deranjant simptom al varicelei. Pentru a ameliora pruritul, medicul poate prescrie administrarea orală a unor medicamente antihistaminice.  Se mai pot aplica pe vezicule loțiuni calmante mentolate sau cu calamine ori comprese reci.
 • Dușurile trebuie făcute fără bureti, pentru a evita spargerea veziculelor.
Shopping Cart