Vitiligo

Pentru că am primit multe întrebări legate de Vitiligo, am pregătit un articol pe acest subiect.

Afectiune cronică ce se caracterizează prin aparitia unor pete albe cu contur precis pe diferite părți ale corpului, vitiligo este o boală cu evoluție variabilă. Modificările pielii determină frecvent la pacienți apariția stărilor de stres si anxietate, datorita aspectului său inestetic.

Există mai multe  teorii cu privire la elementele care duc la apariția bolii, dar o cauză precisă nu s-a identificat până acum. Principiile acceptate în general sunt absența melanocitelor funcționale în pielea afectată și incapacitatea organismului de a recunoaste histochimic melanocitele.
Vitiligo afectează 1% – 2% din populație si apare la 50% din populația afectată înainte de 20 de ani.

În acest articol veți afla

1. Care sunt cauzele și cum evoluează vitiligo

2. Ce metode de tratament sunt disponibile pentru vitiligo

1. Care sunt cauzele și cum evoluează vitiligo

Cauza acestei boli nu este pe deplin elucidată, dar există teorii legate de elemente care duc la declanșarea bolii :

Predispoziţia genetică – care apare la un procent de 35-40%  dintre cazurile de vitiligo. Persoanele care au cazuri de vitiligo în familie au un risc de 4 ori mai mare de a dezvolta la rândul lor această afecţiune.

Teoria autoimună. Pacienţii cu vitiligo prezintă un risc mai mare de a dezvolta şi alte boli autoimune, cum ar fi tiroidita Hashimoto, boala Basedow – Graves, boala Addison, anemia Biermer, diabet, alopecia areată etc.

Teoria stresului oxidativ. Pacienţii cu vitiligo au un nivel scăzut de catalază, care are rol în apărarea antioxidantă.

Procesul de apoptoză (moarte celulară). Pacienţii cu vitiligo prezintă un deficit de apărare antioxidantă iar radicalii liberi de oxigen activează astfel proteinele proapoptotice, rezultând astfel apoptoza melanocitelor.

Teoria enzimatică – cei afectați de vitiligo au un deficit enzimatic, care împiedică producerea tirozinei, necesară în procesul de melanogeneză.

Teoria neurală – melanocitele au capacitatea de a comunica cu sistemul nervos. Este cunoscut faptul că stresul este un factor declanşator în vitiligo, fapt ce susţine această teorie a implicării neurale şi a neuromediatorilor (adrenalina, noradrenalina).

Melanocitoragia transepidermală – în cazul pacienţilor cu vitiligo generalizat, studiile relevă o pierdere transepidermală cronică a melanocitelor.

Așa cum spuneam, principalul semn al bolii il constituie aparitia pe piele a unor pete albe, dispuse in special:

  • pe zonele expuse la soare: mâini, picioare, față și buze
  • pe zonele supuse frictiunii (genunchi)
  • pe organele genitale
  • la nivelul axilelor

Placile  de vitiligo sunt bine demarcate, rotunde, ovale sau de formă lineară, se măresc în timp dar nu se poate stabili de la început care este viteza de extindere. Leziunile pot sa varieze de la milimetri la centimetri in diametru. Leziunile pot fi localizate sau generalizate, forma generalizată fiind mai comună. Leucotrichia reprezinta afectarea parului cuprins in maculele de vitiligo. Persoanele afectate de vitiligo au pe scalp pete localizate de par alb sau gri, dar depigmentarea totală a capului poate aparea în unele cazuri .

2. Metode de tratament pentru vitiligo

În acest moment nu se cunoaște vreun tratament care să determine vindecarea completă a acestei afecțiuni. Sunt însă terapii care pot estompa zonele de depigmentare. Exista situatii in care petele pot să dispară fără niciun tratament.

Recomandarea de bază  pentru pacientii  cu vitiligo este protecția solară obligatorie, pentru a scădea riscul de apariție a arsurilor solare si a cancerului de piele (petele din vitiligo nu se bronzează.

Tratamentul trebuie individualizat, iar pacientii trebuie sa cunoasca riscurile asociate cu terapia.

Fototerapia sistemică induce repigmentare cosmetică satisfăcătoare la 70% dintre pacienții cu boala timpurie sau localizată.

Terapia laser este o altă inovație pentru petele de vitiligo limitate, stabile.  Laserul excimer are unele dintre cele mai bune rezultate in tratamentul vitiligo-ului.

Terapia sistemică  steroidica cu prednison  este  folosită, desi administrarea prelungită si efectele negative ale acesteia nu sunt de dorit.

Terapiile topice cu creme cu tacrolimus sunt o alternativa  de tratament pentru vitiligo.
Utilizarea produselor cosmetice speciale ( cu putere mare de acoperire) face zonele depigmentate mai putin vizibile, dar nu tratează  boala. Produsele cosmetice sunt utile persoanelor care au zone depigmentate  pe față.
Corticoterapia topică  – soluție  ce  contribuie la repigmentarea pielii, in special daca medicatia este initiată de la debutul bolii.  Aplicarea tratamentului este de durată – cel puțin 2 luni pentru a obtine rezultate.
Fotochimioterapia prin metoda PUVA  – asociază administrarea de psoralen (pe cale orală sau prin aplicare topică) si radiatiile ultraviolete (UVA). Psoralenul, ingerat cu 2 -3 ore inainte de fototerapie, face pielea mai sensibila la razele ultraviolete. Aplicarea topică a psoralenului se recomandă pentru pacientii cu un numar redus de zone depigmentate (care afecteaza cel mult 20% din suprafata corpului). Administrarea pe cale orală este indicată în cazurile de vitiligo generalizat (care afecteaza mai mult de 20% din suprafata corpului), sau in cazurile de esec al terapiei topice.
PUVA este un tratament cu o mare eficacitate (50% -70% din cazuri). Efectele adverse sunt pruritul (mancarimi), durere si arsuri asemanatoare insolatiei, hiperpigmentarea zonelor afectate de vitiligo sau a zonelor normale invecinate. Pe termen lung, PUVA  poate creste riscul de cancer de piele și este  contraindicata copiilor sub 12 ani, femeilor insarcinate sau care alapteaza.

Transplantul de melanocite Aceasta procedură constă în recoltarea unei bucăți de piele pigmentate si punerea ei intr-o solutie specială ce stimuleaza dezvoltarea melanocitelor. Apoi, melanocitele din cultura sunt transplantate in zonele depigmentate afectate de vitiligo.

Exista mai multe boli  în care pielea poate  să aibă modificări de culoare. Este important ca în cazul apariției depigmentărilor sa mergeți  la  dermatolog pentru un diagnostic corect si pentru a stabili un tratament. Pentru diagnostic  medicul va folosi o lampă specială pentru a identifica zonele depigmentate si  stabileste scheme de tratament care să încetinească evoluția bolii .

Chiar dacă apariția  depigmentarilor nu produce durere sau alt discomfort vitiligo are o componentă psihologică importantă!

Disclaimer

Toate materialele de pe blog sunt destinate furnizării de informații celor interesați. Acestea insă nu inlocuiesc un consult medical, nu furnizează un diagnostic sau indicații de tratament. Pentru un diagnostic corect și complet al unor posibile  probleme medicale, va rugăm să vă adresați unui medic înainte de a iniția orice demers terapeutic. În analiza unor aspecte legate de dermatoestetică vă recomandăm să apelați la un consult medical de specialitate.

Shopping Cart