Zona zoster: simptome Si tratament

Zona zoster este denumirea formei de manifestare cutanate a infecției virale provocate de virusul varicelo-zosterian (herpesvirus uman de tip 3), același virus care este considerat răspunzător de apariția varicelei. În cazul persoanelor care au avut în antecendente varicelă, virusul rămâne la nivelul ganglionilor spinali, dar în stare latentă. Există situații în care virusul se reactivează – în cazul pacienților cu imunitate scazută.

Stresul este unul dintre cei mai importanți factori care poate duce la apariția acestei boli, iar persoanele supuse unui stres ridicat sunt mai expuse. Boala apare adesea in timpul, sau la finalul unei etape foarte stresante din viata unui adult.

Herpesul zoster (zona zoster) reprezintă reactivarea virusului, care se multiplică şi ajunge prin nervii senzoriali până la nivelul pielii sau mucoaselor,  unde determină apariţia unei erupţii  veziculare.

Transmiterea se face prin aer, prin eventualele picături emanate de către bolnav în urma unui strănut, sau  prin  contactul direct cu obiecte contaminate sau cu leziunile cutanate ale unui bolnav.

În acest articol veți afla

  • Care sunt simptomele zonei zoster
  • Care sunt tratamentele pentru zona zoster
  • Recomandări pentru pacienții cu zona zoster

Care sunt simptomele in  zona zoster

Erupția cutanată  in zona zoster este reprezentată de grupuri de vezicule pline cu lichid, care pot aparea pe orice parte a corpului, pe traiectul unui nerv. De reținut este faptul că eruptia este precedata  (cu 1-5 zile) de o durere aparent inexplicabilă.

In etapa eruptiva  apar mici vezicule pe fond eritematos care în circa 7 zile se sparg si determină apariția unor cruste, ce vor cădea după 2-3 săptămâni.

Chiar daca eruptia dispare , durerea adesea continuă la nivelul zonei respective, iar pielea va rămâne sensibilă timp indelungat.

Diagnosticul pentru zona zoster se stabilește de catre medic!

Cum se tratează zona zoster

Tratamentul medicamentos cuprinde medicamente antivirale (aciclovir, valaciclovir, brivudina), administrate sistemic, pentru a stopa progresia afecțiunii si a reduce riscul apariției nevralgiei postherpetice cu pana la 50%. Cura de medicamente antivirale este, de obicei, prescrisă pacientilor cu Zona zoster pe o perioada de 7 pana la 10 zile; tratamentul este cu atât mai eficient cu cât este prescris mai aproape de debutul bolii.

 Administrarea vitaminelor din complexul B poate reduce efectele negative asupra structurii nervoase afectate.

La pacienţii cu imunodepresie severă se recomandă un antiviral intravenos.

Tratamentul local constă în terapie antivirală topică si  soluţii antiseptice.

Tratamentul nevralgiei postherpetice include gabapentin, antidepresive ciclice şi unguent topic cu  capsaicin sau lidocaină.

Există studii care arată că injectarea întregii zone afectate cu toxină botulinică poate reduce durerea.

Recomandări pentru pacienții cu zona zoster

Zona zoster este contagioasă, asa că dacă aveți această afecțiune, evitați contactul cu copiii și cu femeile gravide care nu au avut varicelă.

Orice persoană care a avut vreodată varicela poate să dezvolte, la un moment dat, Zona zoster. Factorii care pot creste riscul de a face Zona zoster sunt:

• vârsta peste 50 de ani – riscul de a face herpes zoster creste cu vârsta.

• afecțiunile care compromit sistemul imunitar, cum ar fi HIV/SIDA si cancerul, pot creste riscul ca o persoană să facă Zona zoster.

• tratamente agresive – radioterapia si chimioterapia scad rezistența organismului .

• administrarea anumitor medicamente imunosupresoare –  pot creste riscul ca pacientul sa dezvolte Zona zoster;

Conduita bolnavului trebuie să aibă în vedere urmatoarele recomandări:

•          menținerea zonei cu vezicule uscată și curată, pentru a reduce riscul de infecție;

 •         dacă erupția trebuie acoperită, se vor folosi  comprese curate sterile, non-adezive, pentru a nu agrava starea pielii ;

•          dacă medicul  recomandă tratament medicamentos, acesta trebuie respectat întocmai;

•          se pot folosi compresele reci, de cateva ori pe zi

  • se va contacta de urgență medicul în cazul apariției zonei zoster în sarcină, fiind necesară prescrierea unor antivirale care sa nu afecteze fătul.  Infectia cu virusul varicelo-zosterian poate fi periculoasă atât pentru mamă, cât si pentru bebeluș.

Exista două vaccinuri care pot reduce riscul de aparitie a bolii Zona zoster: vaccinul anti-varicelă și vaccinul anti-zoster.

Vaccinul anti-varicelă e inclus în rutina de imunizare a copiilor. Acesta este, însă, recomandat si adulților care nu au suferit de aceasta afecțiune in decursul vietii. Acest vaccin nu reduce complet riscul, insă reduce riscul de complicatii, precum si severitatea bolii.

Vaccinul anti-zoster oferă protecție impotriva bolii Zona zoster pe o perioadă de 5 ani. Acesta este recomandat in special pacienților de peste 50 de ani, care prezinta risc crescut . Acest vaccin reduce riscul de reactivare a virusului,și implicit a simptomelor asociate.

Shopping Cart